Reacties

Hay-End Audio krijgt vanwege de persoonlijke klantenbenadering vaak reacties na verkoop van producten of upgrades van apparatuur.

Artephonos Ensemble Signature met Artephonos MC/MM pre en ODEON no.28 met HEA-modificatie,
Brussel
Enkele jaren geleden heb ik me “eindelijk” een high-end systeem die naam waardig, zo dacht ik, aangeschaft. Alvorens tot aankoop over te gaan had ik uiteraard verscheidene systemen met elkaar vergeleken en het aangekochte systeem klonk dan ook in de zaak bijzonder goed.Toch was ik, eenmaal het systeem bij me thuis ingespeeld, niet tevreden. Ik miste de “magie”, de muzikaliteit, het gevoel “erbij te zijn”’ waarop ik had gehoopt. Nooit werd ik echt “gevangen” door wat ik hoorde – en dit niettegenstaande de toch aanzienlijke financiële investering. Mijn frustratie en teleurstelling was dan ook groot en nam toe met de tijd.

Op een bepaald ogenblik vernam ik dat Hay Kockelmans zijn eigen buizenversterker aan het ontwikkelen was. Alhoewel ik me er eigenlijk al had bij neergelegd dat ik nooit de muziek in mijn hoofd, ook in werkelijkheid zou kunnen horen, besloot ik toch eens te gaan luisteren. En een wereld ging voor me open.

De combinatie van de Artephonos Ensemble Signature met de Odeon Electra 28 bracht de muziek op een onvoorstelbare manier tot leven. Transparant, sprankelend en toch helemaal niet kil en analytisch, stroomden de klanken en de emotie de kamer in. Ik heb dan ook niet al te lang geaarzeld om deze combinatie aan te schaffen, te samen met de Artephonos phono versterker.

 Ik kan werkelijk zeggen dat ik nu de muziekinstallatie heb waar ik steeds van heb gedroomd, maar waarvan ik dacht dat het (zeker binnen mijn budget) gewoon niet te vinden was.

Lange tijd heb ik gespeeld met allerlei merken interlinks en speakerkabels, waaronder ook de Cardas Golden Cross (kostprijs ongeveer 1.200,00). Na een grondige vergelijking met Hay’s Colourless kabels was het voor mij duidelijk dat deze (in vergelijking spotgoedkope) ICs veel beter spelen. Opnieuw de transparantie, een ongelooflijk ruimtebeeld, bas zowel als hoge tonen die zijn wat ze (althans voor mij) moeten zijn. In vergelijking daarmee komt de muziek via alle andere ICs die ik heb geprobeerd net “uit een doos”.

Jan.

Artephonos Ensemble, VPI SCoutII met Grado Signature, Peitho 507 en Cayin CD-100i S-HEA met Colourless bekabelingen. Hoogstraten, Belgie.
Na enkele luistersesssies bij verschillende winkels kwam ik er al snel achter dat het voor mij niet eenvoudig zou worden om een goede keuze te maken. Mijn doel was namelijk om een zo natuurgetrouw mogelijke weergave te krijgen, dynamisch, ruimtelijk en vooral niet vermoeiend. Het feit dat ik zelf weinig ervaring met allerhande apparatuur had, maakte het extra gecompliceerd. Ik was daarom op zoek naar goed advies.
De website van HEA sprak mij zeer aan, omdat er serieus uitgelegd wordt waar het om gaat. Ook tijdens de luistersessies gaf Hay onomwonden zijn advies en mening, ook als die haaks op die van mij stond. Hierdoor leerde ik het kaf van het koren te scheiden. Ook was Hay bereid om bij mij thuis zijn apparatuur te demonstreren, waardoor de verschillen herkenbaarder waren en het gemakkelijker werd een keuze te maken.
Tot slot kom je er dan snel achter als je prijzen gaat vergelijken in andere prestigieuze winkels waar ik ook geweest ben, dat je voor dit kwaliteitsniveau nergens anders terecht kan.
HEA adviseerde eerst de luidsprekers (B&W) te vervangen en na een tijdje pas de versterker en CD speler (Quads), zodat je de invloed van de verschillende onderdleen goed kan waarnemen.
Ik heb dan ook nooit het gevoel gehad iets opgedrongen te krijgen.

Peitho 507 luidsprekers, Colourless speakerkabels
, Utrecht.
De afgelopen tientallen jaren heb ik naar muziek geluisterd via diverse transistorversterkers maar sinds ik enkele jaren geleden geinfecteerd ben door het buizenvirus ben ik tegenwoordig de gelukkige bezitter van een mooie SE buizenversterker. De combinatie met mijn toenmalige luidsprekers klonk best fraai maar toch bekroop mij het gevoel dat er nog iets mooiers in het verschiet lag. Liefhebbers die het kunnen weten beweren dat laagwattage buizenversterkers gecombineerd met hoogrendement speakers de muzikale hemel op aarde vertegenwoordigd. Dus nadat ik enigszins hersteld was van de financiele aderlating die mijn nieuwe bezit met zich meebracht ben ik op zoek gegaan naar nieuwe weergevers die aan deze hooggespannen verwachting konden voldoen.

Tijdens diverse omzwervingen op het alomtegenwoordige Internet kwam ik de site van Hay Kockelmans tegen, Hay End Audio. Hay blijkt naast importeur ook de ontwerper te zijn van een aantal succesvolle buizenversterkers die door de vaderlandse audiopers zeer positief waren beoordeeld. Mijn nieuwsgierigheid door dit alles was gewekt en al gauw werd een eerste afspraak gemaakt. Via het openbaar vervoer reisde ik af van het midden van het land naar het Limburgse Venlo. Een hele (lange) reis maar wel een die zeer de moeite waard bleek. Hay was zo vriendelijk mij op te halen bij het plaatselijke treinstation en ter plekke aangekomen werd ik voorzien van een lekker kopje koffie met chocola.

In huiselijke omstandigheden (Hay’s grote luisterruimte is tevens de woonkamer) heb ik tijdens die eerste luistersessie de 403 mogen aanhoren. Deze had ik vooraf geselecteerd als meest geschikte kandidaat en viel bovendien binnen mijn beoogde budget. Na ruim twee uur naar verschillende soorten muziek geluisterd te hebben namen we afscheid en aanvaardde ik de lange reis naar huis met mijn hoofd nog vol indrukken. De 403 was mij zeer goed bevallen en ik was vast van plan om daad bij woord te voegen en deze speaker definitief te bestellen.

Echter viel niet veel later het tijdschrift Music en Emotion in mijn brievenbus en daarin stond een zeer lovend artikel van de recensent Jan de Jeu over de gehele Peitho speakerlijn. Ook hij was onder de indruk van de kwaliteitsweergave van deze luidsprekers en met name de 507 beviel hem zeer goed. Tijdens mijn bezoek was deze speaker mij al wel opgevallen maar aangezien dit model buiten mijn budget viel had ik hier verder geen aandacht aan besteed.

Toch kreeg ik het idee dat ik misschien wel eens spijt zou kunnen krijgen wanneer ik de 507 zou negeren in mijn speurtocht. Dus werd alsnog een tweede afspraak gemaakt en opnieuw werd de reis naar het verre zuiden aanvaard alwaar ik wederom gastvrij werd ontvangen door Hay. De 403 klonk al als een klok maar de 507 deed daar nog eens een schep bovenop (en geen kleine). Met zijn 12 inch midwoofer en een compressie driver als hogetonen unit klinkt deze luidspeker moeiteloos bij alle soorten muziek. Vanaf de eerste tonen rolt alles er zo makkelijk uit dat je je niet hoeft in te spannen om ook complexe muzieklijnen te volgen. Tegelijkertijd blijft de muziek je boeien en dat geldt zowel voor klassiek als jazz, rock of in welke muzieksoort je verder geinteresseerd mocht zijn.

Tsja, deze speaker had me danig in zijn greep en ik kon niet anders besluiten dan te “upgraden” naar de 507.  Weliswaar ligt de prijs van deze laatste een stuk hoger dan zijn kleinere broer en daarmee ook boven mijn oorspronkelijke begroting maar van deze extra investering heb ik desondanks geen seconde spijt gehad. Ze staan nu sinds ongeveer 2 maanden bij mij thuis te spelen en de muziek heeft bij mij nog nooit zo goed geklonken. Ook treed tijdens lange luistersessies geen vermoeidheid op. Ik weet dat het een cliche is maar ook bij mij wordt mijn muziekcollectie weer herontdekt. De speakers  voldoen eveneens aan allerlei audiofiele eigenschappen als detailweergave, resolutie, ruimtelijke weergave enz.. Maar belangrijker dan al die definities vind ik dat het muzikaal moet klinken en dat is het geval wanneer je alleen maar geniet van de muziek zonder je druk te maken over technische details.

Een ieder die op zoek is naar een muzikale hoogrendement luidspreker en een luisterruimte van voldoende grootte heeft doet zichzelf te kort wanneer hij de 507 (of een van de andere Peitho modellen) niet in zijn zoektocht meeneemt.  Zeer warm aanbevolen!


Een Artephonos luistersessie

Het is vrijdagmiddag en we staan op het punt om te vertrekken naar Venlo. In Venlo hebben we een afspraak met Hay. Nadat we op internet veel gelezen hadden over zijn versterkers en ook de speakers, hadden we in onze eeuwige zoektocht naar het perfecte geluid besloten om ons oor te luister te leggen in Venlo. Zeker nadat we in de eigen installatie zijn – eigen fabrikaat - kabelsets hebben mogen proberen. We arriveerden eerder dan gepland maar dat was voor Hay geen probleem, of we het erg vonden dat de koffie nog niet klaar was!  Na een zeer hartelijk ontvangst werden we rondgeleid in zijn audio wereld. Zo hoorden we hoe hij er toe is gekomen om zelf apparatuur te maken en te verkopen. Zijn eigen apparatuur bestaat uit de Arthephonos lijn (voor – eind en geïntegreerde) versterkers en zijn luidsprekerlijn welke de naam Peitho heeft gekregen.
 
Hay had zijn Artheponos versterker en zijn topmodel van de Peitho voor ons neergezet om uitgebreid naar te kunnen luisteren. De Peitho luidsprekers waren middels eigen fabrikaat kabels ‘Colourless’  verbonden met de versterker.  De Cayin Cd speler, met een door Hay zelf uitgevoerde modificatie, was ook middels Colourless interlinks aan de versterker gekoppeld. Eea stond opgesteld zoals je dat in een normale huiskamer mogelijk ook zou doen …. met alle meubeltjes gewoon op zijn plaats … geen speciale aanpassingen dus!
 
Zover de setup voor deze middag. Nu het luisteren. Hay had ons uitgenodigd om eigen muziek mee te nemen en zo een duidelijk beeld te krijgen van wat zijn apparatuur allemaal kon.
We werden getrakteerd op een lekker bakje limburgse koffie en het luisteren ging van start. Het eerste wat opviel,was het enorme gemak waarmee zijn set speelt. Dit is een set waar je uren naar kan luisteren zonder dat dat vermoeiend wordt. En wat een breed geluidsbeeld …. met de eetkamertafel tussen de speakers in! Hoog, laag, de details, alles is er. En het ziet er nog erg mooi uit ook! Hmm dit geeft toch wel te denken als we bedenken wat allemaal bij ons thuis gedaan is om dit te bereiken!
 
Nadat we onze muziek geluisterd hadden, blijkt Hay zelf ook nog een paar tracks te willen laten horen. Vol enthousiasme pakt hij enige cds uit zijn verzameling. In de tussentijd stond ook het tweede kopje koffie ons tegemoet te dampen. Bij het horen van zijn keuze voor muziek wordt  erg duidelijk wat deze set allemaal kan. Klassieke stukken worden erg mooi neergezet en ook de kerkorgels klinken alsof we erbij staan. Het gaat erg laag! Al met al een imponerende luistersessie.
 
Helaas moesten we na bijna twee uurtjes genieten weer afscheid nemen van Hay. We willen Hay hartelijk danken voor de tijd die hij vrij gemaakt heeft om ons te ontvangen.  Om ons te voorzien van audiokennis en het ons deelgenoot maken van de kwaliteit van zijn eigen apparatuur.
Bent u een echte muziek liefhebber en draagt u net als wij buizen een warm hart toe. Dan kunnen we maar een ding aan raden … ga eens luisteren bij Hay in Venlo.
 
Hay bedankt!!


Artephonos Control MM/MC
Eigenlijk had ik alleen maar meer ruimte nodig in mijn rek…

Omdat ik heel blij was met en tevreden over mijn 300B SET buizencombi, maar ruimte tekort kwam door platenspeler, phonovoorversterker, voorversterker van buizencombi en hoofdtelefoonversterker (met alle bijbehorende extra kabels) zocht ik een betere oplossing. Nou ja, ieder excuus is goed om de WAF-factor te ontzenuwen denk ik… In ieder geval vond ik de oplossing bij de Hay-End Audio Artephonos voorversterker die de taak van de drie apparaten gemakkelijk kon overnemen, aldus Hay.
Ik heb het apparaat een week in huis gehad, en er bleek geen woord van overdreven te zijn, integendeel.
Zelfs nadat de Artephonos nog maar net opgewarmd was, was het verschil in geluid meer dan duidelijk. Hij groeide huizenhoog uit boven de voorversterker van de Rik Stoet (toch niet de eerste de beste), de Stealth phonovoorversterker en de MingDa buizenhoofdtelefoonversterker…
Oh ja, en ik kreeg een hoop ruimte terug…
Zowel op mijn platenspeler (Micro Seiki met Denon DL103 LC element, MC), als op mijn “geheime tip”, de MHZS buizen CD speler, en zelfs op mijn oudere Marantz tuner bleek het geluid veel transparanter en beter over het hele spectrum. Het leek alsof de 300B blokken (ook Rik Stoet) beter uitgestuurd waren en pas nu volledig tot bloei kwamen.
De specificaties op de site van Hay leggen uit waarom: klasse A OTL ontwerp, frequentierange 5 Hz tot 100 kHz (!), 6N13S eindbuizen en 12AX7 stuurbuizen (in mijn geval 5 stuks), een fantastische MC-ingang met ruime instelmogelijkheden (optie), een breedbandige en zeer muzikale hoofdtelefoonuitgang en tenslotte een mooie, zware, afstandsbediening en een mooi en stevig ontwerp.
Ik kan deze versterker dan ook aan iedereen zonder meer aanraden, de garantie is 3 jaar (1 jaar op de buizen) en de prijs meer dan redelijk.
Hay, bedankt voor het ontwerp en de snelle bouw en natuurlijk ook mijn vrouw bedankt voor haar begrip en flexibiliteit……


Artephonos Ensemble Signature, Colourless interlinks en kabels
, Utrecht.
Na vele jaren naar een Spectral voor- en eindcombinatie (DMC-20 en DMA-150) geluisterd te hebben, trok ik de stoute schoenen aan, en besloot maar eens naar buizenversterkers te luisteren. Mede aangestoken door het enthousiaste verhaal over buizen op de site van Hay End Audio, wilde ik een Cayin versterker bij hem beluisteren. Aldus geschiedde,na een autorit met mijn Avalon Ascendants luidsprekers achter in de auto werd ik warm welkom geheten in de luisterruimte van Hay. Hay heeft die dag alle tijd voor me genomen. Hoewel de Cayin Venus VP-100i lekker klonk, was ik nog niet helemaal overtuigd. Dat veranderde snel toen ik Hay's eigen Artephonos over mijn Avalon's hoorde spelen. Ik was overrompeld: dat een dergelijk mooi geluid uit mijn Avalon's werd getoverd..dat had ik niet zien aankomen...detail, luchtigheid, snelheid, dynamiek, stage. Het was er allemaal. Wat een groot verschil met wat ik al die jaren gewend was. Na deze luistersessie kwam er al vrij snel een luisterafspraak bij mij thuis in Utrecht waar inmiddels nog een leenset van Array S-10 en B-10 (solid state voor- eindversterker) stond opgesteld. De vergelijkingswedstrijd Array (2x de prijs van de Artephonos Signature) en de Artephonos Signature was snel beslist en daarmee ook mijn keuze. Inmiddels luister ik alweer ruim 2 maand met erg veel plezier naar de Artephonos Signature (incl. phono MM stage), en trouwens niet alleen naar de Artephonos maar ook nog eens, mede dankzij Hay, naar een mooie draaitafel van VPI.
Ik kan iedereen aanraden naar Venlo af te reizen en een bezoek te brengen aan Hay End Audio. Hay's mooie producten en zijn eerlijk en no-nonsens advies en service, zijn warm aanbevolen.

Set:
Avalon Ascendants luidsprekers
Artephonos Ensemble Signature (incl. phono MM stage)
VPI Scout 2 draaitafel met Goldring 2500 cartridge (door Hay gemonteerd / afgesteld)
Linn Akurate DS streamer
Colourless bekabeling


Artephonos Ensemble

Normaal gesproken ben ik niet iemand die snel achter het toetsenbord kruipt om ervaringen met een winkel of nieuw product op internet te zetten. Dit keer wil ik toch proberen om mijn enthousiasme met anderen te delen. Ik heb meerdere producten bij Hay gekocht, en het toeval wil dat enkele jaren geleden tijdens een bezoek, de Cayin 9088D monoblokken stonden opgesteld. Nadat ik een aantal uren bezit had genomen van Hay z'n fraaie luisterruimte om luidsprekers met elkaar te vergelijken, mocht ik ook nog even genieten van deze monoblokken. Ik was zwaar onder indruk van de fantastische weergave van deze kostbare amps. Hay zelf zei ook dat hij erg gecharmeerd was van deze zwaargewichten, en dat hij zou willen dat er een betaalbare versterker zou zijn die dit zou kunnen benaderen of evenaren. Blijkbaar heeft Hay deze wens niet losgelaten want deze Cayins hebben als referentie gediend voor de Artephonos Ensemble. Hoewel ik erg tevreden was met mijn 300B FullMusic versterker ben ik toch naar de open dag gegaan waar de Ensemble werd geïntroduceerd. Het was toen al een hele poos geleden dat ik de grote Cayins had gehoord, maar ik herkende het karakter hiervan meteen terug in de Ensemble. Alles in balans, ruimte, lucht, dynamiek, en vooral een hoog "live"-gehalte. Het klopte gewoon. Het kwam heel dicht bij de beleving die je in de concertzaal hebt.
Na het Open Huis heb ik een keer een afspraak gemaakt om de versterker nog een keer rustig te beluisteren. Hoewel thuis uitproberen nooit een probleem is bij Hay, was ik meteen overtuigd dat dit de overtreffende trap was van mijn 300B versterker. Een bijzondere bijkomstigheid is dat de versterker voor jou persoonlijk wordt gebouwd. Geen massa product dus. Dat benadrukt de wetenschap dat je iets unieks koopt nog eens extra.
Ik ben nu inmiddels een aantal weken trotse eigenaar van een Artephonos Ensemble. Geen seconde spijt gehad dat ik de 300B-FM verkocht heb. Vanaf het eerste moment dat de Artephonos in huis was speelt hij de sterren van de hemel. Het grote verschil met de 300B zit hem vooral in detaillering, snelheid/dynamiek en de grote sound stage. Of het nu een klein jazzkwartet is of een groot symfonie orkest, alles staat los in de ruimte met zeer veel subtiele details. Alle partijen in het orkest zijn feilloos te volgen. CD's die ik dacht door en door te kennen, blijken toch meer informatie te bevatten dan ik altijd gehoord had. Voor de zoveelste keer herontdek ik mijn cd en lp verzameling. Deze versterker is een echte aanrader. Laat de lange winteravonden maar komen!
Willem
Set:
Marantz CD80 met losse buizen DAC
Artephonos Ensemble
Triangle Quartet luidsprekers
Colourless bekabeling
MicroSeiki draaitafel + buizen prepre


Artephonos Ensemble Signature met ODEON no.28 S-HEA, Amsterdam.
Ik dacht ik ga eens omschrijven hoe de Artephonos klinkt.
Ik kan maar een ding zeggen. De set is echt geweldig, ik geniet van elke minuut als de opname mooi is natuurlijk. Het vervelende is, dat ik mijn hele collectie opnieuw moet gaan beluisteren om er achter te komen hoe deze klinkt op deze set.

Ik kan alleen maar zeggen dat er geen woorden voor te vinden zijn hoe mooi de Artephonos klinkt. Ga de Artephonos eens zelf beluisteren, al was het alleen al voor het vriendelijke ontvangst en de liefde te voelen die Hay heeft voor zijn eigen product.
Ssssssst, ik ga weer verder met luisteren.


Artephonos Ensemble met Peitho 406, Cayin CD-100i S-HEA, Colourless bekabelingen. Almere.
Wat geniet ik van onze nieuwe audio installatie!! Ik wist niet dat er nog zo veel winst viel te behalen. Wat een dynamiek, ruimte, autoriteit.

------

UPGRADES

Cayin HA-1A: upgrade en afstandsbediening € 450,-.
Ik was echt aangenaam verrast door het klankkarakter na de modificatie. Echt verbazingwekkend wat een aantal condensatoren van goede kwaliteit kunnen verbeteren. Ik vraag me dan ook direct af waarom een fabrikant niet direct dit soort condensatoren gebruikt in het fabricage proces.
 Wat me direct opviel tijdens de eerste luistersessie is dat het geluid veel meer los komt van de speakers. De hele soundstage is breder en dieper. De ruimte waarin gespeelt wordt is veel duidelijker hoorbaar. Er zit meer "lucht" tussen de instrumenten/muziekanten en zijn (mits het een goede opname is) makkelijker individueel te volgen maar tegelijkertijd is er een heel mooie vloeiende samenhang. De weergave is detailrijker, dynamischer, sneller en met meer "attack" zonder aggressief te zijn. De lage frequenties worden strakker en beter weergegeven, en met meer druk! Vooral stemmen klinken nu nog mooier en realistischer dan voorheen. Het voordeel van een modificatie is dat met geringe investeringen een heel mooi resultaat bereikt kan worden. Iedere cd wordt opnieuw beleeft! Ik ervaar meer emotie, betrokkenheid en beleving in de muziek. Regelmatig kippenvel momenten tijdens het luisteren!
 Bij deze wil ik Hay dan ook hartelijk bedanken voor de uitgevoerde modificatie. De prestaties van de versterker zijn een flinke stap vooruit gegaan.